Eveline Crone

alternative

Prof. Dr. Eveline Crone (1975) is hoogleraar Developmental Neuroscience in Society aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is daarnaast werkzaam als hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Haar Society, Youth & Neuroscience Connected (SYNC) lab onderzoekt de ontwikkeling van jongeren van geboorte tot volwassenheid, met een specifieke focus op de adolescentie. Haar onderzoek heeft een science-society benadering; met fundamenteel onderzoek draagt haar lab bij aan oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen.

Prof. Crone is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Zij is vice-president van de Scientific Council van de European Research Council (ERC), de Europese Commissie’s ‘flagship’ excellentie programma voor innovatieve en grensverleggende wetenschap.

Voor haar onderzoek ontving zij prestigieuze beurzen prijzen, waaronder de VENI-VIDI-VICI en twee ERC beurzen, de Huibregtsen Prijs voor Wetenschap & Maatschappij, de J.C. Ruijgrokprijs, de Junior Heymansprijs en de Hendrik-Mullerprijs voor bijdragen aan de sociale wetenschappen. In 2017 ontving zij op 41-jarige leeftijd de Spinozaprijs, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse Wetenschap.

Zij schreef het boek Het Puberende Brein voor het bredere publiek, waarvan inmiddels meer dan 100.000 exemplaren zijn verkocht en het is vertaald in 6 talen.

Terug naar hoofdpagina